Verktygsmakare, finsnickare, konstnär

Välkommen in i Albertina och Frans Oscar Carlssons hem i Karlshamn. Det finns kvar tack vare Georg Nilsson (se sidan om Georg Nilssons fullträff) och sonen Rolf. Där finns också spåren kvar efter det märkliga modellbygget; verktyg och snickarbänk. Svarven han tillverkade har dock inte återfunnits.
På den här sidan visar vi några prov på hans skicklighet.

Delar av hans verktyg har sparats i en liten metallåda. Den egentillverkade 15 cm långa filkloven (bilden här bredvid) är synnerligen märklig – och smått genialisk.

Filklove är ett verktyg som exempelvis guldsmeder använder sig av vid bearbetning av små föremål – ett handhållet skruvstycke. Carlssons filklove skiljer sig från de vanliga eftersom backarna spänns med ett handtag - men också för att det är ett verktyg att förminska metalltråd. I backarna syns två märken. De är i själva verket två hål av olika storlekar tvärs igenom backarna när de är ihopspända.

Så här fungerar de: Man lägger tråden som skall minskas i tjocklek, i det större hållet, spänner backarna med handtaget och drar tråden igenom hålet. Sen kan man spänna käftarna ytterligare och dra en gång till för att därefter flytta över tråden till det mindre hålet. Handtaget ger stöd och styrka när tråden dras igenom.

Carlsson hade stor nytta av aluminiumtråd av olika grovlekar, bl a till modellens rigg och reling.

I lådan finns också en patron. Dess funktion kan ha varit en slags puns; ett urgammalt verktyg som används när ornamentering tillverkas. Hammarslagsmärken på tändhattssidan och att kulspetsen är något tillplattad ger en antydan.

Den 5 cm långa hyveln är handgjord. Tyvärr saknas det 15 mm breda hyveljärnet. Minsta hammaren är 4,7 cm lång, slagytan 12 mm.


Sex sparade uniformsknappar talar möjligen ett tyst språk. Är det knapparna till den kaptensuniform som han aldrig fick sätta på sig – en sparad dröm?
Stora delar av makarna Carlssons finrum har sparats. Här under redovisar vi ett antal möbler och målningar som han gjort samt en skrovmodell i massivt trä.

Nils Blid

FOTNOT: Carlssons efterlämnade hem, hans verktyg och snickarbänk förvaras dels hos Rolf Nilsson, Karlshamn, dels i Blekinge Sjöfartsmuseum i Karlshamn.


Bilder: MICHAEL STENQVIST, verktygen

I den här plåtasken har verktygen vilat sedan 1900-talets början.

 
 
s/s Danas förlisning september 1896. Carlsson var anställd som styrman flera gånger på fartyget. Lönen var bra. Frans Oscar gjorde målningen med en bild som förlaga
(se nedan).
 
Georg Nilsson erbjöds 10.000 kronor av Sjöhistoriska museet när han visade upp tavlan.
Han
tackade nej. Inga uppgifter finnes om fartygets namn.
 

Frans Oscar Carlsson var mycket duktig möbelsnickare.
Här syns ett urval från det sparade hemmet i
Karlshamn.


Bilder: KERSTIN JOHANSSON
(målningar, möbler)

 Stolen till vänster finns i fyra exemplar. Enligt uppgift är sitsen omklädd två gånger. Den lilla bilden visar ett skrin. I locket på insidan kan man läsa ”Albertina” följt av ett otydligt årtal. De två förstasiffrorna 18, den tredje bör vara en 9:a. Fjärde siffran oläslig. Undertill en sybehörsuppsättning, med stor säkerhet tillverkad av Frans Oscar. Byrån i stort sett i originalskick. På denna ett antal föremål som tillhört Carlssons hem. Till höger en spegel som Frans Oscar Carlsson enligt uppgift gjort. Bland övriga inventarier märks främst Frans Oscar Carlssons svårlästa loggbok åren 1875 – 1882. Loggboken inleds med överskriften ”Gud följer oss”.

 

Bilder: MATTIAS MJÖMAN (skrovmodellen)TOMAS JOHANESSON (Danas förlisning)
 

Den här skrovmodellen i massivt trä föreställer med stor sannolikhet s/s Dana, som styrman Carlsson tjänstgjorde ombord i två omgångar. Dana byggdes 1858 med klipperstäv. Mycket talar för att Dana byggdes om. Översatt till skala 1:40 (samma som Æolus-modellen) stämmer måtten med Dana på några millimeter när. Att Carlsson målade av Danas förlisning 1898 är ytterligare ett indicium Modellens ornamentering är gjord i bearbetad plåt.

 2014-03-21 © Nils Blid design hansensorenhotmail.com